Selecteer een pagina

5 levenslessen die je kunt leren van Games

Frans Koemans
 

In 2017 waren er wereldwijd naar schatting 2,2 miljard gamers en de verwachting is dat dit er in 2021 ruim 2,7 miljard zijn. Terwijl veel mensen sceptisch zijn over de rol en impact van games op het welzijn en de productiviteit van de mens, verrijken dus miljarden mensen over de hele wereld hun leven, ontwikkelen ze blijvende vriendschappen en leren ze levenslessen dankzij deze games.

Dat de jongste generatie bij het behalen van hun middelbare schooldiploma vaak al evenveel uren game- als schoolervaring heeft kan gezien worden als kans.

Dus wat kunnen we leren van het spelen van games?

1. Het overwinnen van uitdagingen
De grootste reden van de aankoop van een game is om jezelf uit te dagen, om te groeien en zo beter te worden. Als je jezelf onderdompelt in een game, zie je elk obstakel als een kans om te groeien.

Gamers hebben een voordeel in de arbeidsmarkt van vandaag, omdat ze weten hoe ze obstakels moeten aanpakken en nieuwe vaardigheden kunnen leren terwijl ze er tegelijkertijd ‘fun’ aan ondervinden. Hierdoor zien ze het meer als een uitdaging in plaats van een last.

2. Doelen stellen
Mensen die games gespeeld hebben weten hoe ze hun eigen groei kunnen volgen. Alles wordt immers gemeten in een game. In veel games heb je experience points, weet je welk level je bent, hoeveel gouden munten je hebt, en welke rang je bent. Al deze informatie stelt je in staat om je voortgang te volgen en zorgt ervoor dat je bewust bent van je groei richting je doel.

3. Gewoontes (dagelijkse routines)
Gamers begrijpen wat (dagelijkse) gewoonten op de lange termijn kunnen betekenen. In Pokémon GO kun je iedere dag een aantal kleine opdrachten uitvoeren die toewerken naar een grote beloning. Als je een dag overslaat, mis je de kans op een lange termijn beloning. De beste gamers creëren een structuur van kleine gewoontes of routines waarmee ze elke dag toewerken naar een toekomstige beloning. Deze gewoonten zorgen voor een verandering in de manier van denken. Je leert dat een offer van een korte termijn bevrediging bijdraagt aan een toekomstige beloning.

 4. Verantwoordelijkheid
Als je in World of Warcraft zegt dat je online bent voor een ‘raid’ om 18:00 en je bent niet online en bij de ‘raid’ om 18:00, dan stel je mensen teleur. Het is echt niet anders dan sportteams. Het leert je persoonlijke en sociale verantwoordelijkheid.

 5. Leiderschap
Voor online games geldt dat het volledig beheersen van je gamevaardigheden je een kans biedt op een leidinggevende positie in een dergelijke game. Dit dwingt je te realiseren dat andere mensen jouw instructies volgen. Dat verantwoordelijkheidsgevoel vergroot je vermogen om anderen te beïnvloeden en aan te sturen om zo een gemeenschappelijk doel te bereiken.