Selecteer een pagina

Succesvoller worden met Super Mario

Frans Koemans

Volgens onderzoek van Nature, het internationale tijdschrift voor wetenschap, kan het spelen van games resulteren in socialere, slimmere en succesvolle mensen. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat gaming de grijze materie vergroot in gebieden van de hersenen die belangrijk zijn voor ruimtelijke oriëntatie, geheugenvorming, strategisch denken en fijne motoriek.

Met deze studie werd de grijze massa van deelnemers onderzocht die gedurende 2 maanden dagelijks gedurende 30 minuten Super Mario 64 speelden. Hoe leuker de deelnemers het gamen vonden, des te groter was de toename van grijze materie in de rechter hippocampus, de prefrontale cortex en delen van de kleine hersenen.

Enkele belangrijke bevindingen zijn:
– Onderzoek toont aan dat gamers meer grijze massa hebben in hun hersenen, hetgeen belangrijk is voor het vormen van herinneringen en strategisch denken.
– Kinderen die gamen vertonen een beter sociaal gedrag en een hoger levensgeluk.
– Onderzoekers zeggen dat dit laat zien dat bepaalde delen van de hersenen kunnen worden getraind door te gamen.

Gaming wordt sinds een aantal decennia met name toegepast voor e-learning, bedrijfssimulaties en managementgames. De uitdaging is echter hoe de kracht van gaming daadwerkelijk te benutten op de (dagelijkse) werkvloer.

Dutch Authentics gebruikt bijvoorbeeld Super Mario Bros. om te toetsen hoe goed een team kan samenwerken, maar ook om aan te tonen wat binnen het team nodig is om beter samen te werken. Hierbij dagen wij groepen van maximaal 5 deelnemers uit om 1 level door te lopen. Mocht het team groter zijn dan 5 medewerkers, dan zijn deze van harte welkom om de deelnemers aan te moedigen, maar ook om te observeren hoe ‘goed’ ze het doen en later zelf natuurlijk een poging te wagen. Gebruik aan afspraken omtrent aanpak, maar zeker ook miscommunicatie zorgen er vaak voor dat een level maar met moeite succesvol wordt doorlopen (en voor hilarische situaties).

Door regelmatig Super Mario Bros. met het team te spelen leer je steeds beter als team samen te werken, maar blijkt uit onderzoek dus ook dat je socialer, slimmer en succesvoller kan worden.