Selecteer een pagina

Tweemaal flow met blokjes

Frans Koemans

De tijd en alles om mij heen vertraagd. Met maximale focus draai ik iedere keer één van de 7 vormen bestaande uit 4 blokjes om, om steeds weer een horizontale lijn te vormen en te laten verdwijnen. Hierbij vallen de blokjes in een continue stroom steeds sneller en sneller van de bovenkant van het scherm naar beneden. En dan ineens gebeurt het, een Epic Win, een maximaal Fiero moment, ik heb Tetris uitgespeeld!

De tijd en alles om mij heen vertraagde doordat ik in een flow was geraakt met het spelen van de game Tetris. In een goede game speel je altijd op de uiterste rand van wat je kunt. Niets is zo boeiend als het werken op de top van je vermogen. Games roepen daarmee een flow op, een gelukzalige staat van mensen die volledig in een game opgaan.

Aan de slag met blokjes
Een ander spel met blokjes waar flow wordt gecreëerd is LEGO® SERIOUS PLAY®. Ik werd onlangs door Arjan Passenier, LEGO® SERIOUS PLAY® facilitator, begeleid in een sessie voor het opstellen van een visie met behulp van Lego blokjes.

Arjan: “bij een LEGO® SERIOUS PLAY® workshop krijg je een ervaring wat sommigen een ‘rollercoaster ride’ noemen. Je ervaart een aantal comfortniveaus terwijl je door een proces van verschillende uitdagingen loopt. Dit proces is specifiek op deze manier ontworpen om de kansen op echte veranderingen te vergroten en lange termijn leren zal plaatsvinden, samen met een gevoel van daadwerkelijk presteren. Deze achtbaan wordt het beste omschreven als flow en vindt plaats wanneer onze competenties en de uitdagingen die we tegenkomen in het proces in evenwicht zijn met elkaar.”

Flow is een bevredigende gevoel van creatieve verwezenlijking en verhoogd functioneren. Csíkszentmihályi, 1975

Onderzoek wijst uit dat alle uitdagende inspanningen een duidelijk doel hebben, vastgestelde regels en het potentieel van een steeds verder verhoogde moeilijkheidsgraad en potentie tot verbeteringen naarmate de tijd verstrijkt. Tijdens dit gestructureerde en zelfmotiverende harde werken bereiken we regelmatig de grootste vorm van gelukzaligheid die er bestaat, namelijk flow.

Flow wordt betrouwbaar en efficiënt geproduceerd door de specifieke combinatie van zelfgekozen doelen, geoptimaliseerde obstakels en continue feedback die bijvoorbeeld door gestructureerde gameplay mogelijk gemaakt wordt. Bij Tetris was het doel het laten verdwijnen van horizontale lijnen, terwijl het obstakel de blokjes waren die steeds sneller naar beneden vielen. Het opstapelen, het verdwijnen van lijnen en de geluidseffecten zorgden voor de continue feedback.

Games zijn een duidelijk bron van flow en gaming is een flowervaring bij uitstek.

Games leren ons hoe we ons kunnen ontwikkelen en kunnen excelleren door vrijwillig gekozen en uitdagend werk dat ons op de grenzen van onze vaardigheden houdt. Creëer derhalve meer voldoening door werk in te richten volgens de vier eigenschappen van Gaming.